2018. augusztus 12., vasárnap

Walim, Sztolnie Walimskie RIESE, SzG3


Vissza a főoldalra (katalógus)

Most egy érdekes programot fogunk áttanulmányozni: az a terület, ahol most Lengyelországban kirándultunk, az 1945-ig Németország szerves része volt, ezen belül Poroszország Alsó-Szilézia tartománya. Ez azért lényeges, mivel ezek a területek nem elfoglalt területek voltak, a tevékenységeiket a saját területeiken végezték. A lengyelek is a honlapjaikon konkrétan kijelentették, hogy semmilyen ideológiát nem támogatnak, egyszerűen bemutatják, hogy mi van itt. És érdekes dolgok vannak itt, amiket eddig csak a National Geographic-on (továbbiakban NG) lehetett látni. Nekem legalábbis nagy élmény volt, hogy végre olyan dolgokat is láthattam, amit eddig csak a NG-on. 
A németek a II. VH alatt a háborús termelésükkel nagy bajba kerültek, amikor a szövetségesek elkezdték bombázni az anyaország területét. Logikusan azt találták ki, hogy föld alá viszik azt. Az itteni talajviszonyok ezt lehetővé tették, bányászásra igen alkalmas sziklából álltak az itteni hegyek. A vasúti ellátottság és a közúti hálózat is kitűnő volt (német terület volt). 
Ekkor - 1943-ban - döntöttek arról, hogy itt rendezkednek be a hadi termelésre. Érdekes módon nem az egyébként erre szakosodott Todt Szervezet végezte a munkálatokat, hanem a Szilesia Ipari Közösség (Industriegemeinschaft Schlesien Aktien-Gesellschaft) által létrehozott konzorcium.
Az egyik lépés az volt, hogy a közeli Fürstenstein-kastélyban (Książ) akarták kialakítani H----r főhadiszállását. Ez végül is nem valósult meg, mivel a főhadiszállás az akkor német, most lengyel területen épült Farkasveremben valósult meg. Az NG-n láttam, hogy a Książ-i kastélytól kb 7 km-re keresnek egy arany-vonatot egy használaton kívüli és berobbantott vasúti alagútban, amit állítólag talaj-radarral meg is találtak, viszont a továbbiakról nem tudni semmit.
Először néhány helység nevét tisztázzuk, az egykori és mostani nevek alapján:

- Bad Charlottenbrun                                        Jedlina Zdrój
- Fürstenstein-kastélyban                                  Książ
- Tannhausen                                                     Jedlinka Zdrój
- Wüstewaltersdorf                                           Walim
- Dörnhau                                                          Kolce

Ez a térkép mutatja, hogy hol helyezkedett el az akkori térképek alapján. 

Ez pedig a konkrét helyeket, ahol most járunk.

A lenti képek pedig azt mutatják, hogy az egyes helyeken mennyi földalatti alagutat találtak, amelyek egy későbbi hadi termelést szolgáltak volna (közben véget ért a II. VH., így nem vették ezeket használatba). A képek a Kompleks Rzeczka-ban készültek:
Ez egy összesítő táblázat a különféle komplexumokban talált területekről
az alagút típusok, amiket itt terveztek megvalósítani

Az egyik hely, amit meglátogattam az a Walim, Sztolnie Walimskie RIESE hely. Ez a Kompleks Rzeczka. Az látszik, hogy ezeken a helyeken nagy az érdeklődés, ha már a történelem egy részét lehet itt megtekinteni, félóránként indul a vezetés és azt látom, 30-50 ember mindig összejön. És csak du 7-kor zárnak be. Az az igazság, hogy több hely közül lehetett volna választani, de ezt két ok miatt választottam. Itt lehetett látni a V1 és V2 rakétákat (ha jól hallottam lengyelül, az egyik másolat, a másik eredeti, de hogy melyik, azt már nem sikerült kisilabizálni). Valamint innen a szállás felé útba eset a következő helyszín, ami más miatt volt érdekes. Amúgy meg a többi hely a képek alapján eléggé hasonló (már ami a föld alatti részeket illeti) és főleg az egyéb, szabadtéren kiállított anyagokban különböznek. Itt az 1-es és a 3-as tárnát néztük meg. Az látszik, hogy hatalmas energiákat öltek a project-be, persze a fizikai munkákat a kl. lakók végezték. A leírások szerint kb. 4.500-an haltak meg az építkezések közben. Ide most csak néhány képet teszek fel, az összes itt készített fotó a Fotóalbumon keresztül érhető el. A fenti képek is itt készültek.


Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka, V2 
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka

Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka

 Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka, V1
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka
Sztolnie Walimskie RIESE, Kompleks Rzeczka

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése