2018. augusztus 12., vasárnap

Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke, SzG3Vissza a főoldalra (katalógus)

Most egy érdekes programot fogunk áttanulmányozni: az a terület, ahol most Lengyelországban kirándultunk, az 1945-ig Németország szerves része volt, ezen belül Poroszország Alsó-Szilézia tartománya. Ez azért lényeges, mivel ezek a területek nem elfoglalt területek voltak, a tevékenységeiket a saját területeiken végezték. A lengyelek is a honlapjaikon konkrétan kijelentették, hogy semmilyen ideológiát nem támogatnak, egyszerűen bemutatják, hogy mi van itt. És érdekes dolgok vannak itt, amiket eddig csak a National Geographic-on (továbbiakban NG) lehetett látni. Nekem legalábbis nagy élmény volt, hogy végre olyan dolgokat is láthattam, amit eddig csak a NG-on. 
A németek a II. VH alatt a háborús termelésükkel nagy bajba kerültek, amikor a szövetségesek elkezdték bombázni az anyaország területét. Logikusan azt találták ki, hogy föld alá viszik azt. Az itteni talajviszonyok ezt lehetővé tették, bányászásra igen alkalmas sziklából álltak az itteni hegyek. A vasúti ellátottság és a közúti hálózat is kitűnő volt (német terület volt). 
Ekkor - 1943-ban - döntöttek arról, hogy itt rendezkednek be a hadi termelésre. Érdekes módon nem az egyébként erre szakosodott Todt Szervezet végezte, hanem a Szilesia Ipari Közösség (Industriegemeinschaft Schlesien Aktien-Gesellschaft) által létrehozott konzorcium.
Az egyik lépés az volt, hogy a közeli Fürstenstein-kastélyban (Książ) akarták kialakítani H----r főhadiszállását. Ez végül is nem valósult meg, mivel a főhadiszállás az akkor német, most lengyel területen épült Farkasveremben valósult meg. Az NG-n láttam, hogy a Książ-i kastélytól kb 7 km-re keresnek egy arany-vonatot egy használaton kívüli és berobbantott vasúti alagútban, amit állítólag talaj-radarral meg is találtak, viszont a továbbiakról nem tudni semmit.
Először néhány helység nevét tisztázzuk, az egykori és mostani nevek alapján:

- Bad Charlottenbrun                                        Jedlina Zdrój
- Fürstenstein-kastélyban                                  Książ
- Tannhausen                                                     Jedlinka Zdrój
- Wüstewaltersdorf                                           Walim
- Dörnhau                                                          Kolce

Ez a térkép mutatja, hogy hol helyezkedett el az akkori térképek alapján. 

Ez pedig a konkrét helyeket, ahol most járunk.

A lenti képek pedig azt mutatják, hogy az egyes helyeken mennyi földalatti alagutat találtak, amelyek egy későbbi hadi termelést szolgáltak volna (közben véget ért a II. VH., így nem vették ezeket használatba). A képek a Kompleks Rzeczka-ban készültek:
Ez egy összesítő táblázat a különféle komplexumokban talált területekről
az alagút típusok, amiket itt terveztek megvalósítani

A következő hely, amit meglátogattam, az a Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke. Ide már sajnos nem jutottam be, mert későn volt, de a lényeget kívülről is láttam, ez a képeken látható nyolcszögletű szerkezet. Ezzel kapcsolatban több nézet is van, egyesek szerint ez csak egy vízhűtő torony szerkezetének része, mások szerint az ún. náci harang ehhez volt kikötve, ami antigravitációs módon lebegett és ezért kellett rögzíteni. Mások szerint ez egy időgép volt. Állítólag a 60-as években egy ehhez nagyon hasonló szerkezet zuhant le az USÁ-ban, amit a katonaság azonnal begyűjtött. Egy eléggé homályos, ún, vril energiával működött a szerkezet, erről többet  ITT lehet olvasni. A lényeg az volt, hogy ismét láthattam egy olyan dolgot, amit eddig csak a NG-on láthattam.

 Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke
Így nézett ki állítólag a szerkezet (Wikipedia)
 Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke
 Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke
 Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke
 Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke
 Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke
Ludwikowice Kłodzkie Muzeum Mölke

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése